Gusztusos étel – food stylist

Gusztusos étel – food stylist

Egyre több televíziós csatornán láthatunk főzőműsorokat, melyekben ismert emberek készítenek el különböző ételeket. Ezekben a műsorokban nagy hangsúlyt fektetnek az ételek kinézetére, gusztusosságára, ami természetesen nem baj. Az ilyen jellegű műsorok természetszerűleg rendelkeznek azzal a „hatalommal”, hogy befolyásolni képesek a nézők szókincsét, szóhasználatát. A magyar nyelvben egyre szaporodnak az idegen nyelvekből átvett kifejezések, melyeket az ismert televíziós személyiségeknek köszönhetően sokan gondolkodás nélkül, könnyedén elfogadnak, használnak, mert emiatt esetleg divatosabbnak érzik magukat. A divattervezés világában ma már elfogadott szakkifejezés a stylist, vagyis az a személy, aki a ruhák és a kiegészítők összhatásáról, ízlésességéről gondoskodik. A stylist analógiájára jelenhetett meg a magyar nyelvben a food stylist (ang. food=m. étel) kifejezés, mely egy kereskedelmi csatorna műsorának főzőcskézős perceiben hangzott el. Az idegen hangzásra azonnal felkaptam a fejem, és kiderült, hogy a food stylistnak ugyanaz a feladata az ételek terén, mint a stylistnak a divat terén.
Eddigi ismereteim szerint a szakács az, aki nemcsak elkészíti az ételt, hanem ínycsiklandozó, gusztusos formában el is rendezi a tányéron. Úgy tűnik azonban, hogy bizonyos körökben az utóbbi műveletet a food stylist végzi. Sőt, az említett műsorban a -z denominális verbumképző segítségével megalkották a tárgyalt kifejezés igei formáját is: food stylistozkodik.
Valljuk be, hogy magyar szövegkörnyezetben igen-igen idegenül hangzik ez a kifejezés!
Ez csupán egy kiragadott példa, de bizonyára több hasonló esetre is bukkanhatunk, ha nyitott füllel figyeljük a különféle műsorokat. Hiába, a divatot az ismert emberek teremtik, és mindig akadnak követőik függetlenül attól, hogy az általuk terjesztett divat értéket képvisel-e vagy sem.

Kelemen Lívia

Megjelent: Édes Anyanyelvünk, 2010. június

Kép: http://www.hobovogue.com